DIRECȚIA MEDICALĂ a Ministerului Apărării Naționale

Sanatoriul de Balneofizioterapie și Recuperare Medicală ,,Dr. Dimitrie Cantemir" Bălțătești



 

Pagină Web     Pagină facebook

 

          Pe data de 19 octombrie 1878 doctor Dimitrie Cantemir, descendent al domnitorului moldovean, cumpără de la Principele Dimitrie Ştirbei băile , ,,Stabilimentul de slatină” compus dintr-o clădire principală în formă de potcoavă, şase bucătării şi şase cabine pentru băi.
            Timp de 15 ani doctorul Dimitrie Cantemir a derulat un program masiv de investiţii care a avut ca obiective: captarea sistematică a izvoarelor, realizarea rezervoarelor şi batalurilor pentru depozitarea apei, nămolului şi construirea clădirilor cu instalaţiile necesare pentru funcţionarea ,,Stabilimentului de băi”,  a sălii de cură ,,cu inhalaţi de brad”, hoteluri şi vile pentru cazare, restaurantul, cazinoul, farmacia, poşta, parcul de brazi şi grădina.
            În baza ordinului nr. 3417 din 17 aprilie 1948, dat de prefectul judeţului Neamţ, comisia Prefecturii, primarul şi notarul  comunei Bălţăteşti precum şi şeful Postului de Jandarmi, au preluat prin rechiziţie de la proprietarul David Golhamer  ,,Băile Bălţăteşti”.
            În perioada 1948-1993 Staţiunea a fost administrată succesiv de către Staţiunea Balneoclimaterică Slănic Moldova şi Întreprinderea de Turism Balnear- Baltur, societăţi comerciale care nu au putut susţine şi organiza eficient activitatea staţiunii, fapt ce a determinat Consiliul Judeţean Neamţ ca prin Decizia nr. 23 din 19 mai 1993 să transfere ,,fără plată,, staţiunea în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. În anul 2010, între cele două părţi (Consiliul Judeţean Neamţ şi Ministerul Apărării Naţionale) a fost încheiat protocolul de dare în administrare a staţiunii nr. M.65/5392/2010 cu valabilitate până în anul 2050.
            Din momentul preluării, Ministerul Apărării Naţionale, a derulat un program amplu de investiţii, dotare, modernizare, care să pună în valoare toate elementele de balneaţie.